BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат книгата „Ненадминат по сила, ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014)“
Излезе от печат книгата „Ненадминат по сила, ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014)“

23.10.2014
Тази книга е каталог на едноименна постерна пътуваща изложба. И двете събития са плод на съвместните усилия на две институции: Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Изданието е част от мащабна кампания за отбелязване 1000 години от битката при с. Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997-1014) на 6 октомври 1014 г. То е финансирано със средства от целева държавна субсидия в подкрепа на националната комеморативна програма (Постановление № 18 от 7 февруари 2014 г. на Министерски съвет на Република България).

Книгата има за цел да разкаже в образи и кратки текстове на български и на английски език за сложното време, в което живее и управлява цар Самуил, за неговата величава и трагична личност, за семейството му и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за величието и слабостите на водачите, за победите, грешките и изпитанията, за достойнството, с което българският народ се изправя в битка за своето съхранение срещу могъщата Византийска империя и то в момента на нейния средновековен апогей. Миниатюри и текстове от средновековни хроники, каменни надписи, археологически проучвания, карти, графични реконструкции и макети, съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите и където се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази половинвековна епопея (968-1018).

В центъра на предложения картинен разказ е фигурата на енергичния владетел и суров воин Самуил – най-малкият син на „велемощния боил“ комит Никола. Но това не е просто разказ за управлението на значим средновековен владетел. Това е разказ за битката за независимата българската държавност. Затова е и толкова важен за нас – съвременните българи.

Изказваме сърдечна благодарност на всички институции и колегии, които предоставиха свой снимков материал, с което направиха възможно това научно-популярно издание.


Албена Миланова, Методи Златков. Ненадминат по сила, ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014). София, НАИМ при БАН и Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. 2014 г. ISBN: 9789549472325. 87 стр.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн