BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Цар Самуил († 1014) в битка за България“

29.10.2014
Тази книга е каталог към едноименната временна изложба. Изданието е част от мащабна кампания за отбелязване 1000 години от битката при с. Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997-1014) на 6 октомври 1014 г. То е финансирано със средства от целева държавна субсидия в подкрепа на националната комеморативна програма (Постановление № 18 от 7 февруари 2014 г. на Министерски съвет на Република България).
 
Каталогът е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на директора на НАИМ при БАН, доц. д-р Людмил Вагалински. Състои се от две части.

Първата част съдържа шест статии от водещи учени епиграфи, историци, археолози и специалисти по военно дело, между които и статия на проф. Николаос Муцопулос, който е проучил и разкрил църквата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанско езеро, Гърция и е открил и разпознал гроба на цар Самуил.

Втората част е каталожна и в нея са представени чрез обширни анотации и фотографии всички предмети, които са част от изложбата. Основни акценти са Германския и копие на Битолския надпис, в които се разказва за семейството на цар Самуил. Освен тях са представени монети, печати, два кръста от патриаршеската църква в Дръстър и голяма колекция от средновековно оръжие, което е пълна извадка на въоръжението и снаряжението характерно за епохата. Предметите в изложбата са от колекциите на 14 български музея: НАИМ при БАН, Националния исторически музей, АМ Велики Преслав, РИМ Шумен, РИМ Варна, РИМ Добрич, РИМ Разград, РИМ Перник, РИМ Враца, РИМ Монтана, ИМ Панагюрище, РИМ Сливен, РИМ Бургас и РИМ Силистра.
 
Изказваме сърдечна благодарност на всички институции и колегии, които подпомогнаха направата на този каталог.


***
„Уважаеми читателю,
Каталогът, който държиш, е посветен на царя, който не се е борил за власт, на държавника, който обичал толкова силно народа си, че сърцето му спряло при вида на осакатените му воини. България има нужда от такива водачи и днес. Дано ги разпознаем!“

Доц. д-р Людмил Вагалински
Директор на НАИМ при БАН

Съдържанието на каталога можете да видите тук.


© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн