BG / EN
Начало » Новини » Новини » Дарение на НАИМ при БАН за МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД в град Монтана
Дарение на НАИМ при БАН за МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД в град Монтана

29.12.2014
На 17 декември 2014 г. отделението по неонатология в Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" АД в град Монтана получи дарение от Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) – електронна везна за претегляне на бебета. Везната е поредното дарение от НАИМ при БАН и с нея ще се следи наддаването на теглото на новородените. С този акт археолозите и служителите в НАИМ при БАН се надяват да облекчат тежките условия за работа в болницата и да помогнат в грижите за децата.
 
Вече осем години колективът на НАИМ при БАН подпомага болницата в Монтана в грижите й за най-малките пациенти. Първото дарение за болницата е през 2006 г., когато с лични средства и със спестени от археологически разкопки пари, НАИМ при БАН закупи и дари кувьоз. Тогава археолозите бяха силно развълнувани от репортаж по телевизията, в който завеждащата отделението по неонатология в монтанската болница д-р Антоанета Блажева емоционално обяснявала как кувьозите са стари и недостатъчни и лекарите са изправени пред абсурдната морална дилема да избират на кое бебе да дадат шанс за живот като го поставят в инкубатор. През следващите години научните работници дариха и други важни медицински апарати – монитори, инхалатори и пулсиоксиметър.

Зам.-директорът доц. д-р Христо Попов и г-жа Антоанета Кирацова от отдел Счетоводство на НАИМ при БАН връчиха дарението на медиците в отделението.

„Наистина стана вече хубава традиция да даряваме по Коледа, защото смятаме, че хубавият пример, добрата новина стигат до хората и се получават чудеса. А даряваме точно в Монтана първоначално заради оня тв репортаж от 2006 г., но днес ние вече имаме и чисто човешка връзка с чудесните лекари тук д-р Блажева, д-р Белниколова. С колегите смятаме, че едни хора, които работят с миналото, е добре да помагат на бъдещето, каквото са децата. От това се чувстваме добре”, сподели с вълнение доц. Попов.
 
Първото бебе, което беше премерено на новата везна, бе роденият на 16 декември със секцио Веселин Торньов. Момченцето е доносено и тежеше 3,255 кг.
 
„Запазва се тенденцията проблемни да са между 10 и 11 % от новородените. Ние винаги имаме нужда от нова техника, защото пациентите ни са изключително беззащитни и наистина се нуждаят от най-доброто”, каза д-р Антоанета Блажева при приемането на дарението. Тя подчерта, че е нужна още по-силна държавна политика и грижа за майчиното и детско здраве, която да се изразява в пълно оборудване с държавни средства на неонатологиите в областните болници, а не да се разчита предимно на дарители.

С новото дарение НАИМ при БАН показва отново своята трайна ангажираност към проблемите на рисковите новородени в района на Северозападна България, за които oтделението по неонатология в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД е основен диагностичен, консултативен и лечебен център. 677 бебета са се родили в Монтана от началото на тази година. През неонатологичното отделение са преминали 762 новородени, 92 от тях са от родилните отделения на болниците в Берковица, Белоградчик и Лом.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн