BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на проф. Том Хайъм и д-р Катерина Дука от Лабораторията за радиовъглеродно AMS датиране, Оксфордски университет
Публична лекция на проф. Том Хайъм и д-р Катерина Дука от Лабораторията за радиовъглеродно AMS датиране, Оксфордски университет

26.03.2015
Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на проф. Том Хайъм и д-р Катерина Дука от Лабораторията за радиовъглеродно AMS датиране, Оксфордски университет.

Лекцията е на тема “Improved AMS dating of the Palaeolithic past“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 26 март 2015 г. от 16.30 ч.

***
Проф. Том Хайъм е зам.-директор, а д-р Катерина Дука - асистент-изследовател в Оксфордската Лаборатория за радиовъглеродно AMS датиране. Изследователските им интереси са насочени към прецизиране на хронометричното датиране в археологията, особено чрез развитие и прилагане на усъвършенствани и нови методи в химическото предтретиране и пречистване на пробите. Проучванията им включват и проблеми като резервоарния ефект на С14, нови типове проби, калибрационни методи.

Новият им проект “PalaeoChron” е петгодишна изследователска програма, целяща изграждане на по-сигурна хронология на прехода среден-късен и на късния палеолит. Географски тя обхваща не само Европа, но и голяма Евразия с включване на обекти в Алтай, предстоящо е датиране и на палеолитни находища в България.

Основната цел на тази широкообхватна датираща програма е опитът за принос в търсенето на отговори на някои от най-вълнуващите въпроси в археологията на палеолита: Просъществували ли са по-късно неандерталски популации в някои части на Евразия? Накъде се отправят най-ранните групи на модерния човек напускайки Африка? Какъв е бил климатът и как е влияел върху тези миграции?
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн