BG / EN
Начало » Новини » Новини » Временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“
Временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“

11.04.2015
Като продължение на дългогодишната си традиция да подкрепя инициативите на културни институции в страната за популяризиране на богатото ни археологическо наследство Националният археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с читалищното настоятелство на с. Лозен, Хасковско организира временна изложба „Светилището на Тракийския конник при с. Лозен“.
 
Показани са релефи и статуетки на най-почитаното от траките божество от най-голямото му светилище в югоизточната част на България. Паметниците датират от римската епоха, предимно от II и III в., и се открояват както с особеностите на иконографията си, която в някои случаи е без паралели от други места, така и с изписването на епитета на божеството Гейкесенос – тракийското име на местността, в която се е намирало светилището.
 
Изложбата е организирана във връзка с честването на 90-тата годишнина от основаването на читалище „Просвета”. Тя ще бъде експонирана в дюкяна на дядо Слави, строен в началото на XX в., където се помещава и етнографската сбирка на селото. Откриването ѝ съвпада и с отбелязването на великденските празници и може да бъде видяна от 11.04.2015 г. до 29.04.2015 г. Куратор на изложбата е гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова от НАИМ при БАН.
Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн