BG / EN
Начало » Новини » Новини » Скръбна вест
Скръбна вест

15.04.2015
Навръх Великден на 12 април 2015 г. ни напусна 
член-кор. проф. дин Хенриета Тодорова Вайсова
 
 


член-кор. проф. дин Хенриета Тодорова Вайсова
(1933 – 2015)
 

Проф. Тодорова посвети над петдесет години от живота си на изследването на праисторията на Югоизточна Европа като ни остави толкова книги, публикации и богати идеи, че ще са ни необходими няколко десетилетия, за да ги осмислим изцяло. 
 
Проф. Тодорова имà късмета, съдбата, куража и прозорливостта да внесе и развие в българската праисторическа археология най-добрите и плодоносни идеи на следвоенната европейска праистория. Това тя постигна по блестящ начин чрез огромна по мащабите си теренна и кабинетна работа, които тя, както малцина успяват, превърна в оригинална научна книжнина, която ще остане незаобиколима за всеки, които се захване с "нейните теми": най-ранния неолит, раждането и залезът на енеолитната цивилизация на Балканите, осмислянето на връзката между праисторическия човек и неговата околна среда. Който е работил с проф. Тодорова познава нейното темпо, постоянство, упоритост и отдаденост. Нейната работоспособност беше пословична, а интуицията ù, стъпила на огромен и осмислен опит, ù позволяваха щедро и с лекота да предлага идеи и интерпретации, които изпреварваха с десетилетие времето си.
 
Проф. Тодорова беше педантичен организатор и истински лидер на екипите, които изграждаше и които ръководеше, както на терена, така и в Националния археологически институт с музей  БАН.
 
За мнозина от нас, нейните ученици и приятели, проф. Тодорова ще остане просто "Госпожата": една европейска гранддама на археологията, която с ум и сърце създаде школа в праисторията и ни научи едновременно на теренен занаят и осмисляне в мащабите на големите исторически процеси.
 
 
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА Й!
 

Национален археологически  институт с музей – БАН

Опелото ще се състои на 17.04.2015 г. от 14.00 ч. 
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн