BG / EN
Начало » Новини » Новини » Открива се изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“
Открива се изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“

22.05.2015
Изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора.

В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.

Предпазно и нападателно въоръжение, сред което рядък бронзов шлем-маска, подчертава принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Откритите златни накити и нагръдници в гробове на мъж и жена и златните венци потвърждават техния висок обществен статус. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, елементи от обзавеждането, като изискан канделабър с изображение на херма с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами, отразяват техния изискан начин на живот.

Инструментите на труда свидетелстват за основните занимания на мъжете и жените, живели във вилата, като за първи път са изложени на едно място любопитни и разноoбразни предмети, обикновено пренебрегвани и забравени във фондовете на музеите. Земеделски инструменти, модел за калъп за керамика и глинени съдове, показват на какво се дължи богатството на собствениците на това имение. Оброчните плочи на Тракийския конник, открити до жилищната част на комплекса и могилният некропол на вилата разкриват тракийските корени на неговите обитатели.

Група сребърни чаши тип Боскореале и редки стъклени съдове, открити близо до Стара Загора, допълват представата за богатия градски бит на местната тракийска аристокрация, съпоставим с този на римските първенци в Италия.

Изложбата ще бъде открита на 22 май в Националния археологически музей и ще може да бъде посетена до 10 септември 2015 г.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн