BG / EN
Начало » Новини » Новини » Ново издание от поредицата "Археологически открития и разкопки"
Ново издание от поредицата "Археологически открития и разкопки"

26.05.2015
Излезе от печат новият том "Археологически открития и разкопки през 2014 г." на Националния археологически институт с музей при БАН.

Настоящото издание е подготвено за LIV Национална археологическа конференция, която ще се проведе в гр. Гоце Делчев от 26 до 30 май 2015 г. Организатори са община Гоце Делчев, ИМ Гоце Делчев и Националният археологически институт с музей при БАН.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА на LIV Национална археологическа конференция.


*** 
Археологическите разкопки и открития през 2014 г. са дело на цялата колегия на археологическата наука. През изминалия археологически сезон са организирани и проведени 350 теренни проучвания. Те са разпределени по периоди така: праистория – 31; тракийска археология – 55; антична археология – 119; средновековна археология – 78; издирвания на археологически обекти и наблюдения – 67. Една значителна част от представените в този том отчети са свързани с важни инфраструктурни проекти – изграждането на магистрали, газопроводи, нови жп линии. Отговорността и натоварването – интелектуално и физическо за колегите, които са провеждали тези разкопки е много голямо, но те са се справили успешно. Наред със спасителните проучвания са продължили и редовните изследвания на значителен брой обекти, които се изучават от дълги години. Много от тях са свързани с разкопките на древните български столици, античните градове и селища, големи праисторически обекти.
 
Редколегията се постара в един съвсем кратък срок, да се справи с огромния и твърде разнороден материал на отчетите и да подготви най-обемния том от издадените досега „Археологически открития и разкопки”.
 
Убедена съм, че в най-скоро време голямото натрупване на нов емпиричен археологически материал ще даде своите резултати и ще допринесе за развитието на археологическата наука в България.
 
Доц. д-р Гергана Кабакчиева
Научен секретар на НАИМ при БАН
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн