BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“

12.06.2015
Тази книга е каталог към едноименната временна изложба организирана от Националния археологически институт с музей при БАН и Музея Лувър, в сътрудничество с Министерството на Културата на Република България, Посолството на Република Франция в България, Френския институт в България и Сдружение „Комитет за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра“. Изданието представя едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Музея Лувър.

Каталогът е двуезичен, на български и френски език. Състои се от две части. Първата част съдържа осем статии от водещи български и френски учени  описващи това изключително съкровище и неговата съдба/история. Втората част е каталожна и в нея са представени чрез анотации и фотографии всички предмети, които са част от изложбата. Основни акценти са световно известната купа с емблема женски бюст, наречена „Купа на Африка“, купа с емблема мъжки портрет, подноси, блюда, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци. Находките впечатляват с изящната си изработка и са ценен извор за развитието на културата през римската епоха.

Изказваме сърдечна благодарност на всички институции и колеги, които подпомогнаха направата на този каталог.


***

„Настоящата изложба е организирана съвместно с музея Лувър. По същото време в него се представя културата на древните траки, където Националният археологически музей е предоставил свои първокласни експонати, включително емблемата на изложбата в Париж – бронзовия портрет на тракийския владетел Севт III.

Боскореале се намира в Италия, съвсем близо до известните древноримски градове Помпей и Херкулан. Съкровището е открито в края на XIX в. То било скрито в цистерна за вино на римска вила при изригването на вулкана Везувий през 79 г., погребал всичко по своите склонове. Последният собственик на сребърния сервиз (I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр). се казвала Максима, която загинала до него заедно с още двама мъже. Представяме отливка на нейното лице (любезно предоставена от Антиквариата в Боскореале) и обиците, които носила при гибелта си.
Сребърното съкровище от Боскореале дава представа за богатството и изтънчения вкус на древноримските аристократи около новата ера. В подобен разкош живеели и тракийски първенци в римска Тракия. Техният бит разкриваме в съседна зала, събрала най-ценните находки от римска вила в местността „Чаталка“ край Стара Загора (римския град Августа Траяна).

Двете паралелни и взаимно допълващи се изложби сме обогатили с допълнителна електронна информация и каталози.

Заедно с колеги от Лувър и българската фондация Easy art сме подготвили интересна програма за деца, която ще започне на 1 юни – международния празник на детото.

Надявам се, че гостите на първия български музей ще се забавляват, докосвайки се до живота на древните римляни и траки.“

Доц. д-р Людмил Вагалински
Директор на НАИМ при БАН


Съдържанието на каталога можете да видите тук.

Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале. Каталог към изложба. София, 2015. НАИМ при БАН. ISBN 978-954-9472-40-0.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн