BG / EN
Начало » Новини » Новини » Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ ще участва в изложбата „Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в Жан Пол Гети Музей, Лос Анджелис
Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ ще участва в изложбата „Власт и патос: Бронзова скулптура от елинистическия свят“ в Жан Пол Гети Музей, Лос Анджелис

28.07.2015
От 28 юли до 1 ноември 2015 г., Жан Пол Гети Музей в Лос Анджелис, САЩ, ще представи най-значимите бронзови творби от елинистическата епоха.

През трите века между управлението на Александър Македонски и император Август, скулптори от Средиземноморския свят създават иновативни и реалистични творби, показващи физическа сила и силен емоционален заряд. В тази безпрецедентна международна изложба ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от елинистическата епоха, част от експозициите на най-важните археологически музеи в света. Самите творби са и едни от най-интересните археологически открития.

В изложбата ще бъде показано и едно от значимите археологически открития в България – великолепната бронзова портретна глава на цар Севт III от началото на елинистическата епоха. Експонатът е част от Репрезентативния фонд на НАИМ-БАН.

Бронзовата глава на тракийския владетел Севт III, която бе основен акцент на успешно завършилата изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Музея Лувър в Париж, ще бъде представена и в Жан Пол Гети Музей в Лос Анджелис. Организатор на изложбата е самият музей в Калифорния, фондация Palazzo Strozzi във Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки на САЩ.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн