BG / EN
Начало » Новини » Новини » Успешно завърши проектът за реставрация на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат
Успешно завърши проектът за реставрация на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат

25.09.2015
От 29 септември 2015 г. в зала Средновековие на Националния археологически музей ще бъде експонирана успешно реставрираната керамична икона на Св. Теодор от Велики Преслав. Оригиналната икона е част от Постоянната експозиция на НАИМ при БАН, културна ценност с национално и световно значение, принадлежаща към Златния век на българската средновековна култура.

Иконата има изцяло нова визия, съобразена със съвременните изисквания на реставрационно-консервационните дейности и критерии за експониране. Тази нова визия се отличава в голяма степен от вида, в който е позната на широката публика в резултат на участието си в поредици от международни и национални изложби, многобройни научни публикации, учебници по история и др.

Реставрацията на иконата е осъществена по проект за реставрация и технологична експертиза, осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и Фондация „Америка за България”. Проектът е извършен в Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН. Екипът, реализирал проекта е в състав: д-р Даниела Чернева, ръководител на проекта; Севдалина Нейкова, Лаборатория за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН, докторант на Технически университет – Мюнхен и проф. Ивана Енева, Национална художествена академия.

Дейностите по проекта са реализирани в периода 2014-2015 г. и са породени от оценката за критичното състояние на иконата в резултат от недобрата реставрация от 1912 г. и вследствие многократното й транспортиране извън България. В рамките на проекта е извършено почистване и отстраняване на следите от предшестващите консервационни намеси по керамичните фрагменти, съставляващи иконата, вследствие на което те придобиват максимално автентичен вид. Впоследствие те са монтирани върху специално изработена стабилна, устойчива на вибрации и достатъчно лека основа. Извършени са редица анализи, с помощта на различни методи: оптична микроскопия и рентгено-флуоресцентен анализ с цел изясняване структурата и технологията на иконата. След доказана принадлежност към известния до момента образ на св. Теодор са добавени нови фрагменти, придобити при археологическите проучвания на манастира „Св. Панталеймон” в м. Патлейна.

Новата визия на иконата и размерите на нейната носеща основа са съобразени с каноничните иконографски пропорции на допоясни светци и отчитат резултатите от проучванията до момента върху монументалните керамични икони от Преслав.

Част от проекта за реставрация, технологично изследване и експониране на керамичната икона на Св. Теодор от Велики Преслав е и мултимедийната презентация за историята на културната ценност, иконографията и реставрационния процес, която също може да бъде видяна в зала Средновековие на Националния археологически музей.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн