BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат брошурата „Реставрация на керамичната икона на Свети Теодор“
Излезе от печат брошурата „Реставрация на керамичната икона на Свети Теодор“

09.10.2015
Брошурата „Реставрация на керамичната икона на Свети Теодор“ е двуезично издание, на български и английски език. То представя реставрацията на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат от Патлейнския манастир във Велики Преслав, по проект, осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и Фондация „Америка за България”.

Иконата на Св. Теодор е най-старата икона в България и е част от Постоянната експозиция на НАИМ при БАН. Тя е един от най-интересните и значими паметници в Националния археологически музей. Това е културна ценност с национално и световно значение, принадлежаща към Златния век на българската средновековна култура.
 
Проектът е реализиран в Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН от екип в състав: д-р Даниела Чернева, реставратор, Севдалина Нейкова от Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН и докторант на Технически университет – Мюнхен, както и проф. Ивана Енева от Националната художествена академия.
 
Брошурата се състои от 28 страници и в нея са представени историята на културната ценност, керамичните икони от Преслав, от периода IX-X в., технологичните и художествените достойнства на иконата, както и житието и иконографията на Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат. В брошурата е описана и реализираната при реставрацията на иконата методология на работа.
 
Съставители и автори са Даниела Чернева, Севдалина Нейкова, Ивана Енева и Лаура Бумбалова.
 
 
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн