BG / EN
Начало » Новини » Новини » Вълчитрънското златно съкровище гостува в Япония
Вълчитрънското златно съкровище гостува в Япония

30.10.2015
На 15 октомври 2015 г. в Националния музей за западно изкуство в Токио, Япония, беше открита международната експозиция "Златната легенда".

В изложбата са представени над 250 експонати от държави в близост до Средиземноморието, подбрани от над 20 музея, като Националния археологически музей на Гърция, от археологическите сбирки на Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Италия, от Музея на Ватикана, от Музея Орсе в Париж, Франция, от Националния музей Прадо в Мадрид, Испания, както и от музеи от Холандия, Германия, Великобритания и Япония.

В изложбата "Златната легенда" централно място заема едно от най-големите златни съкровища - златното съкровище от късната бронзова епоха, открито през 1925 г. в с. Вълчитрън, Плевенско, част от основната експозиция на Националния археологически музей.


В експозицията са включени и две златни диадеми, също експонати на Националния археологически музей, едната от които е златната диадема от тракийското златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари. С част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, смятани за най-старото обработено злато в Европа, участва и Регионалния исторически музей – Варна. Регионалният археологически музей – Пловдив представя няколко съда от Панагюрското съкровище.


След представянето им в Токио, експонатите от изложбата "Златната легенда" ще бъдат показани и в Музея на изкуството, префектура Мияги, гр. Сендай, и в Музея на изкуството, префектура Аичи, гр. Нагоя.


Специално за изложбата е издаден и каталог.

На откриването на изложбата присъства директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Людмил Вагалински.

Директорът на НАИМ при БАН доц. д-р Людмил Вагалински и кураторът на изложбата "Златната легенда" г-н Такаши Изука от Националния музей за западно изкуство в Токио

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн