BG / EN
Начало » Новини » Новини » Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ спечели в категорията "Открития" във финала на кампанията на в-к "Стандарт" – "Чудесата на България"
Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ спечели в категорията "Открития" във финала на кампанията на в-к "Стандарт" – "Чудесата на България"

29.12.2015
Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ спечели в категорията "Открития" във финала на кампанията на в-к "Стандарт""Чудесата на България" за 2015 година. Прякото предаване на Големия финал на кампанията "Чудесата на България" на 21.12.2015 г., от Студио 1 на БНТ, постигна рекорден рейтинг. По време на предаването като застъпници на археологическите открития и обекти бяха археолози, директори на музеи, кметове, общественици и др. Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Людмил Вагалински, защитаваше гробницата на тракийския цар Севт ІІІ. Той показа копие на главата на легендарния владетел.

За най-значимо археологическо откритие участниците в кампанията определиха великолепната бронзова портретна глава на цар Севт III от началото на елинистическата епоха. Бронзовата глава е открита през 2004 г. в могила Голямата Косматка край Шипка, Старозагорско, пред гробницата на одриския владетел Севт ІІІ. Заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова и председателят на комисията по култура в Народното събрание г-жа Полина Карастоянова връчиха специалния плакет на кметa на град Казанлък – г-жа Галина Стоянова и на директора на НАИМ при БАН, доц. д-р Людмил Вагалински.

Бронзовата портретна глава на Севт ІІІ е част от Репрезентативния фонд на НАИМ при БАН и може да бъде видяна в зала Трезор на Националния археологически музей.

За повече информация относно събитието вижте тук.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн