BG / EN
Начало » Новини » Новини » Вълчитрънското златно съкровище гостува в Музея на изкуството в гр. Нагоя, Япония
Вълчитрънското златно съкровище гостува в Музея на изкуството в гр. Нагоя, Япония

28.03.2016

След успешното представяне на международната експозиция „Златната легенда“ в Националния музей за западно изкуство в Токио, Япония, и в Музея на изкуството, префектура Мияги, гр. Сендай, от 1 Април 2016 г. изложбата ще гостува в Музея на изкуството, префектура Аичи, гр. Нагоя.

Експозицията представя над 250 експонати от археологическите сбирки на над 20 музея – Националният археологически музей на Гърция, на Рим и Флоренция, Италия, от Музея на Ватикана, от Музея Орсе в Париж, Франция, от Национлания музей Прадо в Мадрид, Испания, както и от музеи от Холандия, Германия, Великобритания и Япония.

В изложбата „Златната легенда“ централно място заема едно от най-големите златни съкровища – златното съкровище от късната бронзова епоха, открито през 1925 г. в с. Вълчитрън, Плевенско, част от основната експозиция на Националния археологически музей.

В експозицията са включени и две златни диадеми, също експонати на Националния археологически музей, едната от които е златната диадема от тракийското златно съкровище от Голямата (Омуртагова) могила край с. Свещари. С част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, смятани за най-старото обработено злато в Европа, участва и Регионалния исторически музей – Варна. Регионалният археологически музей – Пловдив представя няколко съда от Панагюрското съкровище.

Изложбата може да бъде видяна до 29 май 2016 г.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн