BG / EN
Начало » Новини » Новини » Обучителен проект за ученици „Когато София бе Сердика” в Националния археологически музей
Обучителен проект за ученици „Когато София бе Сердика” в Националния археологически музей

31.03.2016
Вече пета година Националният археологически музей организира обучителни проекти за ученици от първи до четвърти клас на столичните училища чрез посещения както на постоянната му експозиция така и на временните му изложби. Проектите целят повишаване на степента на достъп на максимален брой млади жители на София до неформални форми на обучение.

Партньор в това ни начинание през 2016 г. за втори път е Столична община, която финансира проекта „Когато София бе Сердика”. Той е логично продължение както на археологическите проучвания на форумния комплекс на римския град, така и усилията на Столична община, а и на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките да направи тези достижения не само част от градската среда, но да ги експонира и популяризира по начин, който откроява мястото на Сердика в системата на Римската империя.

Проектът – интерактивен урок, базиращ се на книжка-помагало – запознава учениците от първи до четвърти клас и техните учители с градоустройството и историята на Сердика чрез посещение на форумния комплекс и постоянната експозиция на НАИМ при БАН.

Проектът е насочен към ученици предимно от нецентралните софийски райони като продължение на дългогодишните ни усилия непрекъснато да разширяваме кръга от посетители и приятели на музея. Предвижда се 800 ученици или около 55 класа от осем столични района с акцент върху районите Панчарево, Кремиковци и Нови Искър да участват в проекта.

Целта му е чрез неформални форми на обучение у участниците да се активизира интереса към проблемите на културното наследство и да спомогне за формирането на активна гражданска позиция за опазването и популяризирането на това наследство, както и да се издигне авторитета на археологията като наука. Стремежът ни е също да допринесем за разнообразяване на културния живот на столицата и да бъде увеличен броя на столичани, участващи активно в него, затова и книжката-помагало е еднакво насочена към участниците и техните семейства и близки.

Проектът започва в края на м. март и ще продължи до края на м. октомври 2016 г. Негов ръководител е гл. ас. д-р Красимира Карадимитрова.

За записвания: тел. 02 988 24 05 и 0876 186 10.
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн