BG / EN
Начало » Новини » Новини » Директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински представя на министър-председателя Бойко Борисов новата постоянна изложба на музея на Деултум
Директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински представя на министър-председателя Бойко Борисов новата постоянна изложба на музея на Деултум

13.04.2016
На 10 април 2016 министър-председателят Бойко Борисов откри новата археологическа база с музей на място в Националния археологически резерват "Деултум-Дебелт". Те са най-добрите в страната.

Деултум е най-старият римски град на България. Основан е през 70 г. сл. Хр. на 17 км югозападно от днешния западночерноморски град Бургас. Той е една от трите римски колонии в България и една от двете в римската провинция Тракия.

Деултум е единственият археологически обект в България, който е признат от Съвета на Европа за "европейско културно наследство". Колонията се проучва ситемно археологически през последните 30 години. Разкрити са: обществените бани, храмът на императора, късноантичната крепост, улична и ВиК мрежа, частна и друга обществена архитектура, могилни и плоски погребения.


Снимка: вестник "Стандарт"
© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн