BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложба „Огледало на времето: женската красота през вековете“
Откри се изложба „Огледало на времето: женската красота през вековете“

20.05.2016
На 12 май в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките се откри изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“. Съорганизатори са 15 музея в страната, които участват с находки от своите фондове: АМ Созопол, Музей „Старинен Несебър”, Етнографски музей Елхово, ИМ „Искра“ Казанлък, НИМ София, РАМ Пловдив, РИМ Благоевград, РИМ Бургас, РИМ Варна, РИМ Враца, РИМ Пазарджик, РИМ Силистра, РИМ Сливен, РИМ Смолян и РИМ Шумен.

Изложбата бе открита от доц. д-р Христо Попов, зам. директор на НАИМ при БАН, в присъствието на госпожа Полина Карастоянова, председател на комисията по култура към 43-то Народно събрание на Република България и доц. д-р Бони Пертунова, заместник-министър на културата.
       
Изложбата съдържа над 170 експоната, които представят развитието на женската мода в облекло, прически, аксесоари и грижите за външния вид в земите на днешна България от ранножелязната епоха (XI – VI в. пр. Хр.) до Късното средновековие. Изображения на жени върху керамични и метални съдове, както и върху стенописи от тракийски гробници и средновековни църкви, представят образа на жената с характерните за епохата облекло и украшения.

Експозицията развива няколко основни теми, свързани с женското облекло и грижата за красотата през отделните периоди. Гробни находки от ранножелязната епоха – накити и аксесоари за дрехата, позволяват реконструкцията на характерния женски костюм в Западните Родопи.

Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшения е илюстрирано чрез накити от гробове от некропола при с. Дуванли, Пловдивско, както и с шедьоври на античната торевтика с образи на жени. Сред тях са ойнохое от Рогозенското съкровище, сребърна фиала от съкровището от Луковит и апликация за конска амуниция от съкровището от Летница. Сред тоалетните принадлежности важно място в изложбата заема сребърната мида от могилата Голяма Косматка, Шипка, вероятно принадлежала на Беренике, македонска принцеса, съпруга на Севт III. Целият  инструментариум за красота е показан чрез находки от некропола на Аполония Понтика, които са част от гробния инвентар на млади жени. Изящни накити свидетелстват за изискания вкус на благородните дами и за тяхната нарастваща роля в тракийското общество.

С включването на дн. Български земи в границите на Римската империя навлиза нова мода, отразена чрез няколко богати гробни находки на знатни тракийки, сред които тези от Китова и Райкова могила. Грижата за красотата на тракийките през римска епоха е илюстрирана чрез гробния инвентар на жена от Тулово, в който преобладават съдове за скъпи благовонни масла и козметика, дошли от столицата.

Експозицията проследява развитието в облекло, прически и накити през ранното и късното Средновековие на фона на историческите тресения в тези земи, предизвикани от пристигането на славяни и прабългари, създаването на Българското царство и включването му в Османската империя. Промените са показани чрез експонати от Плиска, както и от известното съкровище от Никопол, Плевенско.

Експозицията ще остане в музея до 25 септември 2016 г.
Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн