BG / EN
Начало » Новини » Новини » Колектив на Национален археологически институт с музей при БАН с ръководител доц. д-р Георги Нехризов спечели награда за съществен принос в областта на науката „Питагор“ на Министерството на образованието и науката
Колектив на Национален археологически институт с музей при БАН с ръководител доц. д-р Георги Нехризов спечели награда за съществен принос в областта на науката „Питагор“ на Министерството на образованието и науката

26.05.2016
На официална церемония в София Хотел Балкан на 19.05.2016 г. на колектива с научен ръководител доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН беше връчена награда „Питагор” за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати.

Ето текстът, с който беше представена дейността на научния колектив:

Колективът с ръководител доц. д-р Георги Нехризов на Национален археологически институт с музей при БАН разработва и успешно прилага проекта „Развитие на Археологическа карта на България и усъвършенстване на недеструктивните методи на изследване с помощта на Географски информационни системи“. Във връзка с възлагането на нови устройствени планове на общините в България възниква необходимостта от предоставяне на актуална информация за местоположението и състоянието на археологическите обекти.

От 2013-та година до сега екипът на доц. Нехризов е изготвил справки за 103 общини, които включват подробна информация за повече от 7000 археологически обекта. Като резултат от този проект общините получават данни за локализация, граници, хронологическа и видова определеност на всички известни археологически обекти на тяхна територия. Работата на колективът с ръководител доц. Нехризов осигурява условия за ефективно опазване, научно изследване и бъдеща социализация на археологическите обекти в България.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн