BG / EN
Начало » Новини » Новини » Публична лекция на г-жа Катя Брошат, Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Майнц, Германия
Публична лекция на г-жа Катя Брошат, Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Майнц, Германия

28.06.2016
Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на публичната лекция на г-жа Катя Брошат, Römisch-Germanisches Zentralmuseum, Майнц, Германия.

Лекцията е на тема “Нови данни за една стара находка – реставрация на стъклена чаша от Таранеш, Македония“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 28 юни 2016 г. (вторник) от 16.00 ч.

Стъкленият съд с изрязана ажурна украса от типа vas diatretum е открит през 1980 г. в късноримски гроб с богат инвентар в райна на Дебър, близо до западната граница на днешна Македония и се съхранява в Националния Музей в Скопие. През 2013-2014 г. находката е реставрирана и изследвана в Лабораторията на Römisch-Germanisches Zentralmuseum (RGZM) в Майнц. Лекцията ще представи резултатите от този проект, с акцент върху технологичните и типологични характеристики на съда.

Г-жа Катя Брошат ръководи Департамента за консервация на стъкло към Лабораторията на RGZM, където в последните няколко години са изследвани и реставрирани фрагменти от съдове diatreta от колекциите на RGZM, Rheinisches Landesmuseum в Трир, Kunsthistorisches Museum във Виена и др. К. Брошат е участник и в междуинституционалния проект за реставрация и изследване на златната маска на Тутанхамун, Кайро.

Повече информация за Катя Брошат и проекта на RGZM за изследване на късноримските стъклени съдове diatreta.
© 2022 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн