BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“

05.07.2016
Тази книга е каталог към едноименната временна изложба, която може да бъде посетена до 25 септември 2016 г.

Изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете“ бе организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) в сътрудничество с АМ Созопол, Музей „Старинен Несебър”, Етнографски музей Елхово, ИМ „Искра“ Казанлък, НИМ София, РАМ Пловдив, РИМ Благоевград, РИМ Бургас, РИМ Варна, РИМ Враца, РИМ Пазарджик, РИМ Силистра, РИМ Сливен, РИМ Смолян и РИМ Шумен.

Каталогът е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на д-р Наталия Иванова, гл. ас. д-р Петя Андреева и доц. д-р Мария Рехо (НАИМ при БАН). Състои се от четири части, които проследяват хронологически характерните за всяка епоха елементи на женския костюм и аксесоари.

Първата част е посветена на традициите в женската мода в Тракия и влиянието на Древна Гърция. В шест статии са представени особеностите в облеклото на тракийката и гъркинята, характерните за Тракия накити, тоалетните принадлежности и грижите за външния вид, прилагани в дервността.

Втората част разглежда влиянието на Древен Рим върху представите за женската красота, навлизането на нова мода в облеклото, както и типичните за епохата прически и накити. Отделна статия представя сведенията на античните автори и археологическите данни за тайните на женската красота през Римската епоха.

В третата част е представена женската красота и елегантност през Средновековието. В отделни статии са разгледани традициите и промените в естетическите представи, облеклото и украшенията през Средновековието.

Последната част е каталожна и в нея са представени чрез обширни анотации и фотографии всички над 170 експонати, които са част от изложбата. Основни акценти в каталога са накитите от гробовете в некропола при с. Дуванли, Пловдивско, ойнохоето от Рогозенското съкровище, сребърната фиала от съкровището от Луковит, както и апликацията за конска амуниция от съкровището от Летница, сребърната мида от могилата Голяма Косматка, Шипка, гробните находки на знатни тракийки от Китова и Райкова могила, експонатите от Плиска, както и съкровището от Никопол, Плевенско.

Каталогът е издаден с финасовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.


***

„Красотата ще спаси света”, „красотата е най-важното качество на жената” са изрази, които мнозина отхвърлят като клишета или дори като обида за нежната половина на човечеството. Генетично заложеният у дамите стремеж да бъдат привлекателни обаче е неоспорим факт. Неслучайно и авторите на настоящата изложба са жени. Може би затова те ни разказват така увлекателно и компетентно за облеклото, накитите и козметиката на древната тракийка и на средновековната българка, както и за влиянието на елинската, римската и византийска мода върху тях.

Над 170 подбрани предмети от злато, сребро, бронз, стъкло, кост, мрамор, алабастър, глина и корк илюстрират богато историята на костюма в българските земи за повече от 2500 години (от VIII век пр. Хр. до XVIII век сл. Хр.). Петнадесет български музеи помогнаха безкористно на специалисти от най-стария музей на България - Националния археологически - да осъществят пълноценно своята идея. Благодаря и на Министерство на културата за финансирането на настоящия каталог.

„Огледалото на времето" отразява колкото татуировките на тракийките и пиърсинга на нашите пра-прабаби, толкова и съвременното чувство за естетика. Надявам се посетителките и читателките на изложбата да се харесат още повече след това пътуване във времето!“

Доц. д-р Людмил Вагалински
Директор на НАИМ при БАН


Съдържанието на каталога можете да видите тук.

Н. Иванова, П. Андреева, М. Рехо (ред.). Огледало на времето: женската красота през вековете. София. НАИМ при БАН. 2016 г. ISBN: 978-954-9472-44. 172 стр.
© 2021 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн