BG / EN
Начало » Новини » Новини » Археологическа изложба за периода Джомон (14,000 - 300 г. пр. н. е.) и научен симпозиум за бита и културата на населението през периода Джомон в Япония
Археологическа изложба за периода Джомон (14,000 - 300 г. пр. н. е.) и научен симпозиум за бита и културата на населението през периода Джомон в Япония

25.10.2016
Изпълнителният комитет „Джомон-тен“, Посолството на Япония в България и Националният археологически институт с музей при БАН организират археологическа изложба за периода Джомон (14,000 – 300 г. пр. н. е.) и научен симпозиум за бита и културата на населението през периода Джомон в Япония. Двете събития са част от програмата на 27-те Дни на японската култура в България.

Официално откриване на изложбата ще бъде на 25 октомври 2016 г. (вторник) от 18:00 ч. в Националния археологически музей.

Изложбата се състои от фотопанели и реплики на важни артефакти, открити в археологически обекти в различни части на Япония, свързани с разглеждания исторически период. Културата от периода Джомон е малко позната в България. В продължение на над 10 000 години тя обхваща всички части на японския архипелаг, като настоящата изложба ще се съсредоточи върху най-интересните археологически обекти от този период. Ще бъдат представени два обекта в североизточния регион на Япония Тохоку, които имат амбицията да бъдат вписани в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това са Иседотай в гр. Кита Акита в префектура Акита, археологически обект с национално значение и каменният кръг (кромлех) Оою-канджо-рессеки в гр. Кадзуно в същата префектура, който подобно на кромлеха в Стоунхендж е на 4 хил. години и представлява специално сакрално пространство. Други от представяните обекти, отново с национално значение, се намират в покрайнините на столицата Токио – това са могилата Касори в гр. Чиба – поселение и огромна могила от типа кьокенмединг, която носи богата информация за бита на хората от онова време, както и археологическите разкопки на голямо селище Шитаноя в гр. Ниши Токио.

Като съпътстващо изложбата събитие ще бъде организиран научен симпозиум с участието на японски и български учени, историци и археолози. В рамките на симпозиума ще бъдат представени 2 лекции от японски лектори:

- „Културата на неолита и Културата Джомон в Япония“ – лектор: Коджи Еномото. В лекцията ще бъдат разгледани основните характеристика на Културата Джомон, след което лекторът-археолог ще сподели конкретни резултати от проучванията на Иседотай – археологически обект с национално значение в префектура Акита, който той изследва;
- „Консервация и експлоатация на археологическите обекти в Япония“ – лектор: Кунио Акияма. В лекцията ще бъдат разгледани въпроси, свързани със съвременното проучване, реставрация, консервация и експлоатация на археологическите обекти в Япония.

Научният симпозиум ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 26 октомври 2016 г. (сряда) от 16.00 ч.
Издания
Известия на Националния археологически институт
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн