BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат монографията „Прабългарският некропол при Балчик“
Излезе от печат монографията „Прабългарският некропол при Балчик“

15.10.2016
Излезе от печат монографията „Прабългарският некропол при Балчик“ с автори Людмила Дончева-Петкова, Кирчо Апостолов и Виктория Русева. Тя е съвместно издание на Националният археологически институт с музей при БАН и Академичното издателство на БАН „Проф. Марин Дринов".

Монографията е резултат от няколкогодишните разкопки на биритуалния некропол при гр. Балчик с ръководител проф. д.и.н. Людмила Дончева-Петкова. Резултатите от проучването на некропола го определят не само като един от най-ранните, но и като най-ранния от известните досега. В монографията подробно са анализирани всички данни от проучването му. Направени са сравнения с други биритуални некрополи от Долен Дунав. Потърсени са аналогии сред синхронни паметници от Източноевропейските степи и от Централна Европа.

Съдържанието на монографията можете да видите тук.


Л. Дончева-Петкова, К. Апостолов, В. Русева. Прабългарският некропол при Балчик. Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките и Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“. София, 2016 г. ISBN 978-954-322-774-7. 583 стр.
© 2021 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн