BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба "Бронзова пластика от българските земи" в Регионален исторически музей – Шумен
Изложба "Бронзова пластика от българските земи" в Регионален исторически музей – Шумен

01.11.2016
От 26 октомври 2016 г. до 10 януари 2017 г. в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей – Шумен е експонирана изложбата "Бронзова пластика от българските земи". В нея са показани експонати от няколко български музея – Национален археологически институт с музей към БАН, Регионален исторически музей – Варна, Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей – Сливен, Исторически музей – Попово и Регионален исторически музей – Шумен. В изложбата е представена антична бронзова пластика, открита при проучванията на светилища, некрополи и селища от римската епоха в българските земи. Представени са божества, герои, фантастични и митологични същества, както и предмети на лукса и др.

НАИМ при БАН участва в изложбата с десет статуетки с изображение на божества, част от колекцията от бронзова пластика, съхранявана в Античния фонд. Статуетките са великолепни образци на римската малка бронзова пластика и впечатляват с прецизна изработка и художествено майсторство.
 
Изложбата е част от програмата на националната научна конференция „Тракия и околният свят”, която се проведе в Регионален исторически музей – Шумен от от 27 до 29 октомври 2016 г.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА на конференцията.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн