BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се постерна изложба “Огледало на времето: женската красота през вековете” в Исторически музей – Петрич
Откри се постерна изложба “Огледало на времето: женската красота през вековете” в Исторически музей – Петрич

02.11.2016
Постерна изложба, посветена на женската красота в миналото, може да бъде видяна в централната експозиция на Исторически музей – Петрич. Изложбата бе открита на 28.10.2016 г. от директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински и директора на Исторически музей – Петрич г-н Сотир Иванов.

Експозицията включва 28 плаката, представящи развитието на женската мода в облекло, прически, аксесоари и грижите за външния вид в земите на днешна България от ранножелязната епоха (XI – VІ в. пр. Хр.) до Късното средновековие. Най-ранният период в експозицията е представен със снимки на гробни находки – накити и аксесоари за дрехата, които позволяват реконструкцията на характерния за ранножелязната епоха женски костюм в Западните Родопи. Развитието на местните тракийски обичаи в облекло и украшения е илюстрирано в постери, представящ накити от гробове от некропола при с. Дуванлии, Пловдивско, както и с шедьоври на античната торевтика. Целият инструментариум за красота е представен в следваща тема чрез находки от некропола на Аполония Понтика, част от гробния инвентар на млади жени. С включването на днешните български земи в границите на Римската империя навлиза нова мода, отразена чрез няколко богати гробни находки на знатни тракийки, сред които тези от Китова и Райкова могила. Финалните плакати проследяват развитието в облекло, прически и накити на българката през ранното и късното средновековие.

Изложбата се радва на голям интерес от страна на публиката като в рамките на една седмица е посетена от над 2150 души. Експозицията може да бъде видяна до 4.11.2016 г. Предвижда се изложбата да бъде представена и в близките градове.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн