BG / EN
Начало » Новини » Новини » Втора публична лекция на доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките
Втора публична лекция на доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките

24.01.2017

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на втората публичната лекция на доц. д-р Сабине Ладщетер, директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките (www.oeai.at).

Лекцията е на тема “Ephesus. Harbour, City and Hinterland“ и ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 24 януари 2017 г. (вторник) от 16.00 ч.

Ефес е един от най-важните древни пристанищни градове, но постоянно е бил заплашван от природните процеси на седиментация. За да се гарантира оптималната връзка с морето, селището е било премествано няколко пъти, докато накрая е бил изграден широк канал свързващ късно елинистическото и римското пристанище с морето. Стопанският подем и културната трансформация на Ефес са пряко свързани с установяването на римската провинция Азия и обяваването му за основен град в нея. Градският облик на Ефес през римската императорска епоха е подчертан от наличието на множество паметници изразяващи почит поставени по обществените площади и улици. Редица фактори са били отговорни за икономическия просперитет на града. Изключително плодородните околни райони са били на разположение на Ефес и затова изобилието от суровини е било от съществено значение. Допълнителен фактор за икономическо значение и просперитета на града е имал и храмът на Артемида, които е бил своеобразна „банка на Азия“, а също така и светилище за поклонение.

От 2007 г. доц. Ладщетер е ръководител на археологическите проучвания в Ефес, а от 2009 г. е директор на OeAI-Wien, Austrian Archaeological Institute при Австрийската академия на науките. Повече информация за нея можете да намерите тук (http://www.oeai.at/index.php/211.html).

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн