BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се Десетата Национална археологическа изложба „Българска археология 2016“
Откри се Десетата Национална археологическа изложба „Българска археология 2016“

17.02.2017

На 14 февруари беше открита Националната археологическа изложба “Българска археология 2016”. Тя се организира за десета поредна година от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките. Находките и богатият илюстративен материал в изложбата представят най-интересните резултати от проучванията през изминалия археологически сезон. Съорганизатори на юбилейната изложбата са 13 исторически и археологически музеи в страната.

На официалното откриване присъства президентът на Република България ген. Румен Радев, министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Спас Попниколов, министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова, зам.-министър на културата проф. дфн Боряна Христова, посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

На откриването бяха връчени ежегодните награди на журналисти за принос в опазването и популяризирането на археологическото културно наследство на България чрез средствата за масова информация. В категория Публикация в електронна медия (радио и телевизия) наградата получиха Мария Чернева (БНТ) и Петра Талева (БНР), а в категория Публикация в електронни медии (информационни агенции и интернет медии) наградата беше връчена на Thomas Dowsen.

В изложбата участват над 350 експоната, които илюстрират 18 обекта с различна хронология, обхващаща времето от ранната праистория до средновековието. Представени са обекти с дългогодишни проучвания (палеолитното находище в пещера Козарника, праисторическите селищни могили Юнаците и Провадия-Солницата, скалният комплекс Глухите камъни, черноморската колония Аполония Понтика, римските градове Деултум и Сердика, първата българска столица Плиска), резултати от спасителни археологически проучвания (праисторическото селище Дамяница), както и от археологическите разкопки на надгробните могили край Приморско и с. Изворово, Харманлийско.

Изключително впечатляващи са „златните акценти“ на Десетата Национална археологическа изложба. Златни апликации от конска амуниция от Приморско, златно мънисто от селищна могила Юнаците (един от най-ранните известни до момента златни предмети в Европа и в света), златни накити от селищна могила Провадия-Солницата, от надгробна могила до Изворово и от некропола на Аполония, златно копче от Плиска се отличават с високо професионално и художествено майсторство.

Постери, които представят кратка информация и снимков материал за близо 50 обекта помагат на посетителите да се завпознаят с контекста на откриване на показаните експонати, както и с резултати от редица други проучвания през 2016 г.

Изложбата може да бъде разгледана в зала Временни изложби на музея до 19 март 2017 г.

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн