BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Християнско изкуство от България“ на НАИМ при БАН в Националния музей на Княжество Лихтенщайн
Откри се изложбата „Християнско изкуство от България“ на НАИМ при БАН в Националния музей на Княжество Лихтенщайн

14.04.2017

На 5 април 2017 г. в гр. Вадуц в Националния музей на Княжество Лихтенщайн (http://www.landesmuseum.li/), беше открита изложба „Християнско изкуство от България“, организирана от Националния археологически институт с музей при БАН, съвместно с Посолството на Република България в Берн, Националния музей на Княжество Лихтенщайн и почетния консул на Република България в Княжество Лихтенщайн.

Това е втората самостоятелна изложба с насоченост към християнското изкуство, която Националния археологически музей организира след представянето миналата година във Клостернойбург, Австрия. Изложбата показва експонати на християнското изкуство от IV до XIX в. от България и запознава европейската публика с основни аспекти от историята на възникването и утвърждаването на християнската религия в българските земи, в широките хронологически рамки между IV-XIX в. Сред основните задачи е популяризиране ролята на България и българското културно-историческото наследство като част от общоевропейското християнско изкуство и ценности, които се развиват във взаимодействие с философията и ценностите на християнската религия, да се покаже как през различните исторически периоди тази религия по различен начин отговаря на потребностите на българската държава, българското общество и отделните индивиди.

Специални гости на тържественото откриване на изложбата бяха Принцеса Софи фон унд цу Лихтенщайн и Симеон Сакскобургготски, придружаван от съпругата си Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела Сакскобургготска. Присъстваха и представители на новоизбраното правителство на Княжество Лихтенщайн, депутати, изтъкнати представители на научните и културните среди, бизнеса, приятели на България, представители на българската общност в Княжество Лихтенщайн и Конфедерация Швейцария, заместник-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” на гр. София, доц. д-р Тодор Чобанов, както и почетния консул на Република България за кантон Цюрих, г-н Феликс Фишер.

Изложбата беше открита от проф. Райнер Фолкоммер, директор на Националния музей на Лихтенщайн и от посланика на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, д-р Меглена Плугчиева. Приветствия отправиха чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, заместник-председател на БАН, г-жа д-р Ренате Волвенд – Президент на Фондацията за Националния музей на Княжество Лихтенщайн и д-р Хелмут Шверцлер, почетен консул на Република България в Княжество Лихтенщайн.

Изложбата ще бъде отворена за посетители във Вадуц до до 27 август 2017 г. Тя вече се радва на засилен интерес, както в Княжество Лихтенщайн, така и в Конфедерация Швейцария.
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн