BG / EN
Начало » Новини » Новини » Oткриха се изложбите “Златното съкровище от Надсентмиклош” и „Езическа България: власт и общество“ в Националният археологически музей
Oткриха се изложбите “Златното съкровище от Надсентмиклош” и „Езическа България: власт и общество“ в Националният археологически музей

18.04.2017

На 6 април 2017 г. в Националният археологически музей се откриха две изложби. Първата показва уникалното златното съкровище от Надсентмиклош, част от колекцията на Музея за история на изкуството във Виена (http://www.khm.at/). Пристигането му в България е повод за гордост, но и кулминацията на всеотдаен и целенасочен труд на екипа на Националния археологически институт с музей при БАН в сътрудничество с Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA) (http://www.orea.oeaw.ac.at/).

Втората изложба е „Езическа България: Власт и общество” и представя бита и културата на българските първенци в първите 200 години от създаването на българската държава, през които България се налага като сериозен политически фактор в района. Като време съвпада със събирането и трезорирането на златното съкровище от Надсентмиклош. Експонатите в нея са подбрани от няколко музея в България: НАИМ при БАН, Национален исторически музей, Археологически музей (АМ) Варна, Регионален исторически музей (РИМ) Силистра, РИМ Добрич, РИМ Шумен, АМ Плиска АМ „Марица-Изток“ – Раднево, АМ Велики Преслав и РИМ Хасково.

Изложбите се откриха от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, в присъствието на официалните гости на откриването госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, господин Рашко Младенов, министър на културата в служебното правителство, госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София, Н. Пр. господин Роланд Хаузер, извънреден и пълномощен посланик на Австрия в България, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, посланици и дипломатически представители на чужди посолства у нас. Приветствия отправиха госпожа Йотова, госпожа Сабине Хааг, директор на Музея за история на изкуството във Виена, господин Рашко Младенов, доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” на гр. София, както и Н. Пр. господин Роланд Хаузер и акад. Юлиан Ревалски.

Изложбите се откриха с музикалните изпълнения на камерния ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният“, с главен художествен ръководител и диригент Кристиян Попов.

Изложбата “Златното съкровище от Надсентмиклош” ще бъде открита до 9 юли, 2017 г. в зала Трезор на Националния археологически музей. Тя бе осъществена с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Столична община, Австрийско посолство в София, Българска академия на науките, UNIQA Insurance Group AG, HYPO NOE Group Bank AG и Raiffeisen bank.

Изложбата „Езическа България: власт и общество“ може да бъде посетена до 24 септември 2017 г. във Временна зала на Националния археологически музей. Тя бе осъществена с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Столична община, Българска академия на науките, Австрийско посолство в София и Raiffeisen bank.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн