BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата “Златното съкровище от Надсентмиклош”
Излезе от печат каталогът към изложбата “Златното съкровище от Надсентмиклош”

26.04.2017

Изложбата “Златното съкровище от Надсентмиклош” бе организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) в сътрудничество с Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките (OREA) (http://www.orea.oeaw.ac.at/) и Музея за история на изкуството във Виена (http://www.khm.at/).

Издаденият каталог е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Методи Даскалов, Снежана Горянова, Петя Андреева, Георг Платнер, Каролине Чубер-Окрог и Галина Грозданова. Състои се от две части. В първата част е представена историята на откриването на златното съкровище от Надсентмиклош, мястото му в археологията на Езическа България и българите в Средна Европа и на Долния Дунав през Ранното средновековие (ІV–IX в.) според писмените извори. Автори са Каролине Чубер-Окрог, Станислав Станилов и Георги Н. Николов.

Втората, последната част е каталожна и в нея са представени чрез обширни анотации и фотографии 23-те съда на златното съкровище от Надсентмиклош. Автори на анотациите са Сара Бергер и Каролине Чубер-Окрог.

Изложбата бе осъществена с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Столична община, Австрийско посолство в София, Българска академия на науките, UNIQA Insurance Group AG, HYPO NOE Group Bank AG, Raiffeisen bank.

Тази книга е каталог към едноименната временна изложба, която може да бъде посетена до 9 юли, 2017 г.

М. Даскалов, С. Горянова, П. Андреева, Г. Платнер, К. Чубер-Окрог, Г. Грозданова (ред.). Златното съкровище от Надсентмиклош. София. НАИМ при БАН. 2017 г. ISBN 978-954-9472-49-3. 162 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн