BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Езическа България: власт и общество“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Езическа България: власт и общество“

03.05.2017

Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН, в сътрудничество с АМ Варна, РИМ Шумен, РИМ Силистра, АМ „Марица-Изток”, НИМ София, РИМ Добрич, АМ Велики Преслав и РИМ Хасково.

Издаденият каталог е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Методи Даскалов, Снежана Горянова, Милена Райчева и Галина Грозданова. Състои се от две части. В първата част е представена ранносредновековната култура на българските земи според археологическите данни от Андрей Аладжов, обществото и държавата в България от края на VІІ – средата на ІХ век от Павел Георгиев, проучените езическите некрополи от края на VII – 60-те години на IX в. на територията на България от Людмила Дончева-Петкова, българският колан от Методи Даскалов, лукса, представителността и ежедневието в езическа България от Галина Грозданова и паметниците с антропоморфни изображения от периода на българското езичество от Евгения Коматарова-Балинова.

Втората, последната част е каталожна и в нея са представени чрез обширни анотации и фотографии всички експонати, които са част от изложбата.

Изложбата е осъществена с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Столична община, Българска академия на науките, Австрийско посолство в София и Raiffeisen bank.

Тази книга е каталог към едноименната временна изложба, която може да бъде посетена до 24 септември 2017 г. във Временна зала на Националния археологически музей.

М. Даскалов, С. Горянова, М. Райчева, Г. Грозданова (ред.). Езическа България: власт и общество. София. НАИМ при БАН. 2017 г. ISBN 978-954-9472-48-6. 176 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн