BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба “Среброто на траките” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък
Изложба “Среброто на траките” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък

25.08.2017

От 25 август до 18 декември 2017 г. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде експонирана изложбата “Среброто на траките”. Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и се реализира във връзка с 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”, който ще се проведе от 3 до 7 септември 2017, в гр. Казанлък.

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките показва в изложбата „Среброто на траките“ част от най-представителните експонати от своите богати фондове. Изложбата представя над 70 експоната, които илюстрират важното значение на предметите от благородни метали в бита на тракийското общество и в частност на неговия елит. В настоящата изложба се представят част от високохудожествените изделия на тракийската торевтика и ювелирство – съдове, накити и украси за конска амуниция, които са изработени от сребро. На широката публика ще бъдат представени някои от най-важните находки, станали известни преди повече от век (например предметите от Брезово, Радювене и Синдел) и превърнали се в един от основните поводи за бурното развитие на научните изследвания на тракийската древност, и за трайния интерес към нея, както от научните среди, така и от широката общественост.

За изложбата е издаден двуезичен каталог, на български и английски езици, който се състои от две части. В първата част е представен добива и обработката на благородни метали в предримска Тракия, среброто в сервизите за пиене, в накитните украси, както и в конската амуниция от Древна Тракия. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата.

Изложбата е осъществена с подкрепата на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ – Казанлък и Организациония комитет на 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”. Тя е част от събитията включени в програмата на XII Празниците в долината на тракийските царе през 2017 г.

Изложба “Среброто на траките” ще бъде открита на 25 август от 18 ч. в зала Трезор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък и ще може да бъде посетена до 18 декември 2017 г.

© 2021 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн