BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата “Среброто на траките” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък
Излезе от печат каталогът към изложбата “Среброто на траките” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък

05.09.2017

Изложбата “Среброто на траките” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките и се реализира във връзка с 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”, който се провежда от 3 до 7 септември 2017, в гр. Казанлък. Куратори на изложбата са Милена Тонкова, Тотко Стоянов, Кръстю Чукалев и Яна Димитрова, а научни координатори са Мария Рехо и Христо Попов.

Издаденият каталог е двуезичен, на български и английски езици и е под редакцията на Маргарит Дамянов. Състои се от две части. В първата част е представен добивът и обработката на благородни метали в предримска Тракия, среброто в сервизите за пиене, в накитните украси, както и в конската амуниция от Древна Тракия. Автори на текстовете са Милена Тонкова и Тотко Стоянов.

Втората, последна, част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати, които са част от изложбата. Автори на анотациите са Диана Димитрова, Кръстю Чукалев, Марлена Кръстева, Милена Тонкова, Слава Василева и Тотко Стоянов. Снимките са на Красимир Георгиев.

Изложбата е осъществена с подкрепата на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ – Казанлък и Организациония комитет на 13-тия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”. Тя е част от събитията включени в програмата на XII Празниците в долината на тракийските царе през 2017 г.

Каталогът съпътства едноименната временна изложба, която може да бъде посетена до 18 декември 2017 г. в зала Трезор на Исторически музей „Искра“ – Казанлък.

 

М. Дамянов (ред.). Среброто на траките. Каталози том VII. София. НАИМ при БАН. 2017 г. ISBN 978-954-9472-50-9. 64 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн