BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се XIII-ия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”
Откри се XIII-ия международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”

07.09.2017

На 4 септември 2017 г., в Дома на културата "Арсенал", гр. Казанлък, официално се откри XIII-ият международен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност”. Конгресът бе открит от председателя на Организационния комитет проф. д-р Петър Делев (Софийски университет „Св. Климент Охридски“). Делегатите бяха приветствани от официалните лица на този значим световен форум – заместник-министъра на културата г-жа Амелия Гешева, главния секретар на Националната комисия на ЮНЕСКО г-жа Искра Андреева, заместник-председателя на БАН, чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, кмета на община Казанлък г-жа Галина Стоянова и др. Сред почетните делегати на конгреса са доц. д-р Мария Чичикова - доайен на българската тракология и един от проучвателите на Севтополис, проф. Оливие Пикар от Франция, д-р Хайди Кукули-Хризантаки от Гърция, проф. д-р Кирил Йорданов - дългогодишен директор на Института по тракология и др. В конгреса участват общо над 230 учени от 25 страни.

Организатори на международния конгрес по тракология са Националният археологически институт с музей при БАН в партньорство с Институт за балканистика с център по тракология към БАН, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Исторически факултет, Катедра Стара история, тракология и средновековна история, Катедра Археология и Исторически музей "Искра", гр. Казанлък.

В програмата на конгреса са включени доклади, засягащи всички аспекти на и подходи към проучването на тракийската древност. Историята, археологията, изкуството, културата, езикът, религията, нумизматиката, епиграфиката и интердисциплинарните изследвания на древна Тракия и тракийското културно наследство са сред дискутираните теми в широк хронологически обхват, от късната бронзова епоха до късната Античност.

За повече информация вижте ПРОГРАМАТА (http://thracology2017.com/images/final_program.pdf) на конгреса и резюметата на докладите (http://www.thracology2017.com/images/summaries.pdf).

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн