BG / EN
Начало » Новини » Новини » Представяне на сборника "ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ. Сборник в чест на профeсор Петър Делев"
Представяне на сборника "ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ. Сборник в чест на профeсор Петър Делев"

02.11.2017

Излезе от печат сборник със статии в чест на профeсор Петър Делев. Той е издание на Историческия факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски“ и на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН), и е издаден от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Съставители на сборника са доц. д-р Христо Попов от Секция за тракийска археология на НАИМ при БАН и гл. ас. д-р Юлия Цветкова от катедра "Стара история, тракология и средновековна история" на Исторически факултет на Софийския университет Св. Климент Охридски“.

Сборникът представя статии от утвърдени наши и чуждестранни учени, както и от млади изледователи. В него е представена и пълната библиография на научни трудове на профeсор Делев. Томът съдържа 54 статии от областта на античната история, археология, нумизматика, средновековната и съвременна история, посветени на миналото на древна Месопотамия, Фригия, Тракия, Македония, Елада, Византия или съвременна България. С него академичната и научната общност отбелязва 65-годишнината на колегата, приятеля и учителя професор Петър Делев – дългогодишен преподавател по антична история в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Широкият спектър на научните занимания на професор Делев, обективният подход към извора и историята, вътрешното благородство и добронамереност, с които той винаги е впечатлявал, са поводът да се отбележи богатата му академична кариера с том в негова чест.

Представяне на сборника "ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ. Сборник в чест на профeсор Петър Делев" ше се състои на 8 ноември 2017 г. (сряда) от 17.00 часа в Заседателна зала 2 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организатори на събитието са Софийският университет и НАИМ при БАН. Томът ще бъде представен от проф. дин Диляна Ботева от Катедра по стара история, тракология и антична история към Историческия факултет на Софийския университет.

Съдържанието на сборника можете да видите тук.

Х. Попов, Ю. Цветкова (съст.). "ΚΡΑΤΙΣΤΟΣ. Сборник в чест на профeсор Петър Делев". София. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. 2017. ISBN 978-954-07-4309-7. 688 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн