BG / EN
Начало » Новини » Новини » Доц. д-р Бони Петрунова беше назначена за директор на Националния исторически музей
Доц. д-р Бони Петрунова беше назначена за директор на Националния исторически музей

08.11.2017

Доц. д-р Бони Петрунова беше назначена за директор на Националния исторически музей, докато длъжността бъде заета въз основа на конкурс.

Доц. Петрунова има магистърска степен по история, български език и литература, и археология от СУ “Св. Климент Охридски”, а от 1996 г. е доктор по история с дисертация на тема “Погребални обичаи и обреди в българските земи през ХV – ХVІІ в. (по данни от християнските некрополи)”.

Доц. Петрунова работи в Секцията за средновековна археология на НАИМ при БАН от 1988 г. Била е ръководител на Секция за средновековна археология, както и заместник-директор на НАИМ при БАН. От 11 ноември 2014 г. до началото на 2017 г. доц. Петрунова бе заместник-министър на културата. Тя се е специализирала в проучването на обекти в областта на късносредновековната археология. Била е научен ръководител при проучването на множество късноантични, средновековни и късносредновековни археологически обекти в България. Доц. Петрунова е дългогодишен проучвател на крепостта Калиакра, крепостта “Лютица” до гр. Ивайловград, крепостта Урвич до с. Кокаляне и късноантичната крепост Перистера в гр. Пещера. Автор е на редица научни публикации, вкл. и няколко монографии.

Повече информация за доц. Петрунова можете да намерите тук

Издания
Годишник на Националния археологически музей
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн