BG / EN
Начало » Новини » Новини » България беше приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет
България беше приета за пълноправен член на Европейския археологически съвет

26.03.2018

От 21 до 23 март 2018 г. в София, НАИМ при БАН беше домакин на ежегодната среща на Европейския археологически съвет (ЕАС). На срещата България бе приета за пълноправен член на съвета. След нея беше проведен и международен симпозиум на тема Управление на културното наследство.

ЕАС е основан през 1999 г. като демократична мрежа от ръководители на национални служби, отговорни по закон за управлението на археологическото наследство в държавите-членки на Съвета на Европа. Мисията му е да подкрепя управлението на археологическото наследство в Европа. Сред целите и задачите на съвета са да насърчава обмена на информация и сътрудничеството между органите, натоварени със закон, с управлението на археологическото наследство на страните от Европа; да предоставя на институциите за управление на археологическото наследство форум за обсъждане и обмен на информация; да подпомага работата по общите цели и да действа като орган за мониторинг и консултации по всички въпроси, свързани с управлението на археологическото наследство в Европа (особено във връзка с Европейския съюз и Съвета на Европа); да популяризира управлението, защитата, научното тълкуване, публикуването, представянето и общественото удоволствие и разбиране на археологическото наследство в Европа; както и да наблюдава и да действа за благосъстоянието на археологията в Европа.

Членове на ЕАС са Австрия, Албания, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, Великабритания и България (считано от 22 март 2018 г.).

Репортаж от проведената среща можете да видите тук (http://news.bnt.bg/bg/a/blgariya-beshe-prieta-za-plnopraven-chlen-na-evropeyskiya-arkheologicheski-svet). Интервю на доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, пред БНР можете да чуете в звуковия файл тук (http://bnr.bg/hristobotev/post/100947923/sreshta-na-evropeiskia-arheologicheski-savet-eas-i-mejdunaroden-simpozium-za-upravlenie-na-kulturnoto-nasledstvo-v-sofia), както и да видите интервюто на доц. Вагалински в предаване по телевизия Bulgaria on Air (https://www.bgonair.bg/direktno/2018-03-20/balgariya-e-shampion-po-imanyarstvo-v-evropa).

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн