BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба "Траките и тяхното наследство. Тракийско съкровище от каменна гробница при Върбица, Шуменско" в Археологически музей “Велики Преслав”
Изложба "Траките и тяхното наследство. Тракийско съкровище от каменна гробница при Върбица, Шуменско" в Археологически музей “Велики Преслав”

16.05.2018

По повод на Европейската нощ на музеите, Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) представя временна изложба "Траките и тяхното наследство. Тракийско съкровище от каменна гробница при Върбица, Шуменско" в Археологически музей “Велики Преслав”.

Изложбата представя част от гробния инвентар от каменната гробница, открита през 1885 г. в м. Черешак (Трошка) при Върбица, Шуменско. Гробницата е била изградена от големи каменни плочи и имала две отделения. В едното е била положена керамична урна, съдържаща пепелта на изгорения мъртвец – вероятно воин. В другото са били оставени част от въоръжението на воина и гробни дарове - съдове от банкетен сервиз за пиене. В изложбата ще могат да се видят някои от елементите от този сервиз, като сребърните кана и каликс-купа, бронзовите кана-ойнохое, цедилка, дръжка от патера, керамичната каликс-купа, а също и сребърната апликация с лице на сатир.

Анализът на предметите показва, че погребаният в каменната гробница е бил високопоставен член на тракийската аристокрация. Според съдовете, погребението се датира във втората четвърт на ІІІ в пр. Хр. Сред тях има великолепни паметници на тракийската торевтика, като сребърната каликс-купа с осмолистна позлатена розета на дъното и украса в горната част от гравиран бръшлянов венец, също с позлата. Сребърната кана, част от сервиза, също е сред най-изящните примери от територията на древна Тракия.

Изложбата е част от програмата на събитията в Европейската нощ на музеите, които НАИМ при БАН и Археологическия музей “Велики Преслав” организират съвместно. Тя ще бъде открита на 19 май 2018 г. в 18.00 ч. в Археологическия музей “Велики Преслав”.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн