BG / EN
Начало » Новини » Новини » Изложба „Злато и бронз“ в Регионалния исторически музей – Шумен
Изложба „Злато и бронз“ в Регионалния исторически музей – Шумен

18.05.2018

Изложбата „Злато и бронз“ е посветена на бронзовата епоха и показва представителна част от колекциите на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН), Националния исторически музей – София (НИМ) и Регионалния исторически музей – Шумен (РИМ Шумен). НАИМ при БАН участва в изложбата с находки от благородни метали и предмети от бронз и камък, както и с медни слитъци. В изложбата могат да се видят колективната находка от надгробна могила № 3 при с. Изворово, община Харманли, от средната бронзова епоха – златна огърлица и бронзова кама с халка от електрон, сребърните спираловидни висулки, част от гробен инвентар, открит в надгробна могила при Мадара, както и от надгробната могила до гр. Стралджа, златната торква от района на Поморие, каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети от Побит камък, каменен скиптър от Главан и др. В изложбата са представени и медните слитъци, като суровина за производството на бронзови изделия, открити в района на Семерджиево, Русенско, както и част от колективната находка от бронзови брадви и бронзови сърпове, от Върбица, Плевенско.

НИМ представя находката от района на Рупите от ранната бронзова епоха, както и част от предметите от проучванията на некропола при с. Дъбене. От собствения фонд на РИМ Шумен са представени накити - златна торква и обеци с крушовидна форма, открити случайно на Шуменското плато на могилата Елдъз табия, използвана за укрепление през Руско-турските войни. Изложен е и сребърният накит от Мадарското плато от края на бронзовата епоха и началото на ранно желязната епожа.

Изложените слитъци, калъпи, сечива, оръжия и накити илюстрират развитието на обществото, металургията и търговските контакти през бронзовата епоха, като те са съпътствани и от мултимедийно представяне и 3D възстановки.

Експозицията в РИМ Шумен представя част от изложбите „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“ и „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“, показана в Музея за история на изкуството във Виена, по международен проект между НАИМ при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките.

Изложбата е част от програмата на събитията в Европейската нощ на музеите, които НАИМ при БАН и РИМ Шумен организират съвместно. Тя ще бъде открита на 19 май 2018 г. и ще бъде отворена за посещение до 10 юли 2018 г.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн