BG / EN
Начало » Новини » Новини » Представяне на сборника „Злато и бронз. Метали, технологии и междурегионални контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата епоха“
Представяне на сборника „Злато и бронз. Метали, технологии и междурегионални контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата епоха“

24.05.2018

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) и Дънди Прешъс Металс Крумовград ЕАД имат удоволствието да Ви поканят на представянето на сборника „Злато и бронз. Метали, технологии и междурегионални контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата епоха“ със съставители Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов, Барбара Хореш и Кръстю Чукалев.

Сборникът е продукт на две изложби, посветени на богатото културно-историческо наследство от бронзовата епоха на територията на днешна България. Това са изложбите „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“, показана през 2017 г. в Музея за история на изкуството във Виена, по международен проект между НАИМ при БАН и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките, и „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“, показана през същата година в Националния археологически музей. Като автори в този сборник участват над 80 специалисти от редица български и международни научни и музейни институции. Реализацията на тази книга се осъществи благодарение на доброто сътрудничество с нашите партньори от научните институции в Австрия, както и благодарение на колегиалността на нашите колеги от университетите и от музеите в цялата страна. Този сборник бе реализиран и благодарение на важната подкрепа на фирма Дънди Прешъс Металс Крумовград ЕАД.

Представянето ще се състои на 29 май 2018 г. (вторник) от 18:30 ч. в централната зала на Националния археологически музей.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн