BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически музей – Панагюрище
Откри се изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически музей – Панагюрище

07.06.2018

На 5 юни 2018 г. беше открита изложбата “Сребърното съкровище от Панагюрище” в Исторически музей – Панагюрище. Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) и се реализира във връзка с 115 години от откриването на находката от надгробна могила в м. Мрамор при гр. Панагюрище и 75 години от създаването на Исторически музей – Панагюрище. Тя е осъществена с подкрепата на Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище и „Асарел-Медет“ АД – Панагюрище. Куратори на изложбата са гл. ас. д-р Наталия Иванова и Кръстю Чукалев, а научен координатор е доц. д-р Христо Попов.

Изложбата представя част от гробния инвентар, открит в надгробна могила в м. Мрамор при гр. Панагюрище. Инвентарът от погребението се състои от предмети от злато, сребро, бронз, желязо и керамика. Предметите от злато са четири пластинки от тънък златен лист, 44 златни гвоздейчета и чифт копчета с релефно изображение на юношеска глава, вероятно Аполон. Сребърните предмети са 12, изцяло или частично запазени, апликации с релефни изображения, кана и фиали. Сред предметите от бронз има различни по вид съдове - кана, ситула, полусферичен съд, разлат съд (поднос), както и две бронзови апликации за конска амуниция, две бронзови халки и тока. Предметите от желязо са 10 листовидни копия и две юзди. В инвентара на могилата са открити и две тасоски амфори. В изложбата са представени над 70 експоната, част от гробния инвентар. Специално за излобата, някои от тях бяха реставрирани.

На официалното откриване присъства кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки и г-жа Галя Костова, прокурист в „Асарел Медет” АД. Изложбата беше официално открита с приветствия от доц. д-р Атанас Шопов, директор на Исторически музей – Панагюрище и от доц. д-р Христо Попов, зам.-директор на НАИМ при БАН. Археологът от Исторически музей – Панагюрище Васил Кацаров представи участващите в изложбата предмети.

За изложбата е издаден двуезичен каталог, на български и английски езици, който се състои от две части. В първата част е представен Панагюрският край, проучванията на тракийската култура в общините Панагюрище и Стрелча (VI – I в. пр. Хр.), надгробната могила в м. Мрамор при гр. Панагюрище, както и открития в нея гробен инвентар. Автори на текстовете са Атанас Шопов, Алексей Гоцев, Васил Кацаров, Пламен Георгиев, Кръстю Чукалев, Руслан Стойчев, Яна Мутафчиева, Калин Маджаров и Наталия Иванова. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата.

Изложба “Сребърното съкровище от Панагюрище” ще може да бъде посетена до 28 декември 2018 г. в зала Трезор на Исторически музей – Панагюрище.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн