BG / EN
Начало » Новини » Новини » Сключи се споразумение между НАИМ при БАН и НУ Археологически музей на Македония
Сключи се споразумение между НАИМ при БАН и НУ Археологически музей на Македония

29.06.2018

Подписване на споразумението от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, и г-н Горан Санев, директор на НУ Археологически музей на Македония, в присъствието на г-н Димитър Бръчков, кмет на Община Петрич.

На 26 юни 2018 г. се сключи тригодишно споразумение между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН), представляван от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, и НУ Археологически музей на Македония, представляван от г-н Горан Санев, директор на македонския музей. Домакин на подписването на споразумението бе кметът на Община Петрич г-н Димитър Бръчков.

Споразумението е своеобразен договор за международно сътрудничество, в който двете страни обединяват усилията си да работят заедно в името на приятелските отношения между нашите съседни страни в областта на културното и историческото наследство и научните изследвания. По повод стогодишнината от откриването на некропола при с. Требенище, Република Македония, двете страни се споразумяха да организират съвместни изложби посветени на този важен и интересен некропол. Първата изложба, ще се открие през м. ноември 2018 г. в Скопие, а втората - през 2019 г. в Националния археологически музей в София. Двете страни се споразумяха, че изложбата, посветена на некропола в Требенище, ще послужи като основа за бъдещ международен изследователски проект, в който ще бъдат включени и редица европейски научноизследователски институции и музеи.

Полковник Димитър Мустаков, охридският окръжен управител Евтим Спространов и други по време на археологическите разкопки на некропола при с, Требенище, 15 юни 1918 г.

Находките от богатия некропол при с. Требенище са открити случайно преди 100 години, на 20 май 1918 г., от българската армия по време на ремонтни дейности на пътя между гр. Охрид и с. Кичево. Всички находки от разкритите пет гроба са съхранени от българските власти в Охрид, а управлението на Народния музей е уведомено телеграфически. Поради военните действия изпращането на специалист от София се забавя, но в началото на м. юли 1918 г., един от пионерите на българската археология, Карел Шкорпил изследва на място откритите находки и провежда спасителни археологически проучвания, при които разкрива още два гроба. В гробовете са били погребани воини с тяхното снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро и др. Предметите датират некропола в края на VI в. пр. Хр.

Почти всички предмети от седемте гроба, част от постоянната експозиция на Националния археологически музей в София, ще бъдат представени в двете изложби. Освен тези находки, предмети от последващи проучвания се съхраняват в Народния музей на Белград и в Музей в гр. Охрид. В предстоящата изложба македонската страна ще покаже находките от проведените през 1953 и 1954 г. археологически проучвания на 33 гроба от некропола в Требенище. Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански държави - България, Македония и Сърбия.

Издания
Известия на Националния археологически институт
© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн