BG / EN
Начало » Новини » Новини » Излезе от печат каталогът към изложбата „Спортът в антична Тракия“
Излезе от печат каталогът към изложбата „Спортът в антична Тракия“

09.07.2018

Книгата е каталог към временната изложба „Спортът в антична Тракия“, организирана от Националния археологически институт с музей при БАН по повод избирането на град София за европейска столица на спорта през 2018 г. Целта на изложбата е да покаже мястото и ролята на спорта в древна Тракия, която е била под силното културно влияние на античната гръко-римска цивилизация. Наред с това, тя е повод за пореден път публиката да бъде запозната с богатото историческо и културно наследство на българските земи, представено през призмата на спортната култура. Със своята богата история, спортът носи универсални ценности и традиции, които го превръщат и днес в една от най-ярките обединителни нишки в европейската култура. 

Първата част на каталога проследява постепенното възприемане и адаптиране на спортната култура в древна Тракия през предримския и римския период. Това е било процес, започнал вероятно като мода, опит да се подражава или нещо, което се е харесвало заради специфичната зрелищност, която носи. Навлизането на тази култура в земите на древна Тракия става особено видимо през римския период, когато сведения за организиране на спортни игри се откриват в официални надписи, поставени от градските управи, а специални монетни емисии пропагандират провеждането на спортни празници в градовете. По този начин римска Тракия се включва в мрежата от спортни събития, които са се провеждали в Римската империя.

В каталожната част са представени с обширни анотации и снимки всички експонати, които са част от изложбата. Основни акценти са уникалният златен пръстен-печат с изображение на почиващ атлет, открит заедно с прочутата златна погребална маска в надгробната могила Светица край гр. Шипка; сребърното блюдо (фиала), украсено с композиция от гравирани и позлатени изображения, пресъздаваща състезание с четири колесници (квадриги); сферичен бронзов съд (балсамарий) украсен с различни спортни сцени, представени в релеф от инвентар на гроб, открит близо до с. Слокощица, Кюстендилско; мраморна глава на тежкоатлет, открита в Алмус (дн. гр. Лом), която великолепно пресъздава физиката и умората на атлета. Каталогът включва и анотации и снимки на предмети, които не са част от самата изложба, но допълват темата за спорта в древна Тракия и по този начин помагат на читателя да се запознае по-подробно с тази изключително интересна сфера от живота по нашите земи през Античността.

Изказваме сърдечна благодарност на всички музеи и колеги, които помогнаха да бъде реализирана изложбата и този каталог.

Каталогът е издаден с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

П. Андреева (ред.). Спортът в антична Тракия. Каталози, том ІХ. София, НАИМ-БАН, ISSN 2367-8860; ISBN 978-954-9472-61-5. 152 стр.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн