BG / EN
Начало » Новини » Новини » Представяне на книгата „Погребални комплекси с коли в римската провинция Тракия (средата на І – ІІІ в.)” от д-р Веселин Игнатов, ИМ Нова Загора
Представяне на книгата „Погребални комплекси с коли в римската провинция Тракия (средата на І – ІІІ в.)” от д-р Веселин Игнатов, ИМ Нова Загора

10.07.2018

На 12.07.2018 г., от 19.00 часа, в Бохема – Клуб галерия на Фоторепортера пл. „Независимост“ (в подлеза между Министерски съвет и Президенството), ще бъде представена монографията „Погребални комплекси с коли в римската провинция Тракия (средата на І – ІІІ в.)” с автор д-р Веселин Игнатов, ИМ Нова Загора. Книгата ще бъде представена от своя автор - д-р Веселин Игнатов, от доц. д-р Милена Тонкова (НАИМ при БАН) и от Калоян Праматаров.

Книгата излезе от печат в единадесети том от поредицата „Дисертации“ на НАИМ при БАН. Онлайн версията (със свободен достъп) е достъпна на адрес http://series.naim.bg/index.php/Dissertations/article/view/38/28, откъдето можете да я свалите като pdf файл.

Предмет на монографията е проучването на погребалните комплекси с коли в римската провинция Тракия и има за цел изследването на появата и особеностите на този ритуал и разпространението му в провинцията. В изследването влиза систематизацията и класификацията на категории, групи и типове коли открити в комплексите, техния произход и възможните реконструкции. Разгледан е статусът на свързания с тях покойник и принадлежността му към тракийската аристокрация.

Обект на изследването са 219 комплекса с 248 коли, открити при разкопки, изкопни дейности и иманярски интервенции.

 

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн