BG / EN
Начало » Новини » Новини » НАИМ при БАН участва в изложбата „Съдове от Древния свят с форми на животни: Пиршества с богове, герои и царе“ в Музей на изкуствата в Харвард, град Кеймбридж, щат Масачузетс, САЩ
НАИМ при БАН участва в изложбата „Съдове от Древния свят с форми на животни: Пиршества с богове, герои и царе“ в Музей на изкуствата в Харвард, град Кеймбридж, щат Масачузетс, САЩ

12.09.2018

На 7 септември 2018 г., в Музей на изкуствата в Харвард, град Кеймбридж, щат Масачузетс, САЩ, се откри изложбата „Съдове от Древния свят с форми на животни: Пиршества с богове, герои и царе“, която представя близо 60 съда с форми на животни от различни музейни колекции от целия свят. Повечето от тях са част от ритуални сервизи за пир и представят богатата символика на древните празници. Те принадлежат към традицията, които продължава в Близкия изток и Средиземноморието, от бронзовата епоха, в трето и второ хилядолетие пр. Хр., до появата на исляма през VII век. Показани са и съдове от други култури и периоди, включително от Източна Азия, Африка, Европа и Южна Америка, като така се предоставят допълнителни точки за сравнение.

В изложбата са представени социалните и церемониални функции на тези съдове, както и съществената и универсална роля на храните и напитките в Древността. Изложбата включва съдове, върху които са представени реално съществуващи в Древността животни, като бикове, овни, лъвове, диви прасета и кози, елени и газели, птици и др., както и митични същества като грифони и др. Представянето на такъв тип предмети, от различни култури и периоди, се прави за първи път, и така в изложбата се показва един междукултурен и интердисциплинарен подход, като география и исторически епохи, от няколко континента и от над три хилядолетия. По този начин се илюстрира, как не само художествените форми пресичат граници, но и как идеите са били обменяни между различните култури, като този тип съдове са материалните доказателства за близки контакти и преплитането на традиции. Освен ролята им в ритуали и пирове, този тип предмети в миналото, са били ценени и като символ на статус и престиж.

Повече от 20 музеи, вкл. и няколко институции, участват с предмети в изложбата - Музей Ашмолеан за изкуство и археология (Оксфордски университет), Британския музей (Лондон), Лувър (Париж), Музей на изкуството Метрополитън (Ню Йорк), Музей на изящното изкуство (Бостън) и др. НАИМ при БАН участва в изложбата с два експоната, които са част от постоянната експозиция на Националния археологически музей – сребърната амфора с позлата и със зооморфни дръжки от Кукова могила при с. Дуванли, Пловдивско и сребърния ритон с позлата от Голямата могила, с. Златиница, Ямболско.

Куратор на изложбата е Сузане Ебингхаус, уредник за Древното изкуство и ръководител на Департамент за Азиатско и Средиземноморско изкуство в Музей на изкуствата в Харвард. За изложбата е издаден и пълен каталог на предметите, в който има и научни статии, редактиран от Сузане Ебингхаус.

Изложбата ще може да бъде посетена до 6 януари 2019 г. в Музей на изкуствата в Харвард, град Кеймбридж, щат Масачузетс, САЩ.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн