BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се постерната изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“
Откри се постерната изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“

08.10.2018

На 4 октомври 2018 г. беше открита постерната изложба „Гърция – България: Културни мостове за напредък и развитие“. Изложбата е организирана от Главна дирекция за паметници от античността и културно наследство към Министерство на културата и спорта на Гръцката република и Посолството на Гърция в София, със съдействието на Националния археологически институт с музей.

На официалното откриване присъстваха Н.Пр. Григориос Василоконстандакис, посланик на Гръцката република в България, зам.-министър на културата г-жа Амелия Гешева, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, заместник-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, генералния директор на Дирекция по културните паметници от античността и културното наследство към Министерство на културата на Гръцката република, г-жа Поликсени Адам-Велени, дипломати и представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

В 11 постера изложбата представя аспектите на сътрудничеството между двете държави през последните десетилетия в сферата на културно-историческото наследство: археологически разкопки и изследвания и популяризирането на археологическото богатство и на паметниците на културата от двете страни на границата. Същевременно тя очертава и бъдещите възможностите за сътрудничество в областта на археологията и опазването на културното наследство на двете страни. Изложбата включва пет основни раздела: Праистория, Античност, Метро в Тесалоники, Средновековие – Византия и Съвремие. В тях е представена работата на двете страни по множество съвместни проекти, между които общи дейности на Гърция и България под заглавието „Черно море – единство и многообразие през римската Античност“, изложбата “Непреходен отпечатък в историята. Съкровища от гръцките музеи”, представена в Националния археологически музей през 2013-2014 г., проектът за гръцко-българско сътрудничество „Римски паметници в долината на Струма“ от 2002 г., множество научни конференции, археологически разкопки и проекти за консервация и реставрация на артефакти, както и споделяне на опит относно опазването и представянето на находки пред обществеността при разкриването на артефакти при строежа на метрото в Тесалоники и София.

Изложбата може да бъде посетена до 28 октомври 2018 г. в Централна зала на Националния археологически музей.

© 2022 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн