BG / EN
Начало » Новини » Новини » Сключи се споразумение между НАИМ при БАН и Народния музей в Белград
Сключи се споразумение между НАИМ при БАН и Народния музей в Белград

11.10.2018

На 8 октомври 2018 г. се сключи тригодишно споразумение между Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН), представляван от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, и Народния музей в Белград, представляван от г-жа Бояна Борич-Брешкович, директор на сръбския музей. Споразумението бе подписано в Заседателната зала на НАИМ при БАН пред представители на медиите.

Подписаният документ е в съответствие с вече подписаното споразумение между НАИМ при БАН и НУ Археологически музей на Македония и е своеобразен договор за международно сътрудничество, в който музеите от трите страни обединяват усилията си да работят заедно в името на приятелските отношения между нашите съседни страни в областта на културното и историческото наследство, както и на научните изследвания.

По повод стогодишнината от откриването на некропола при с. Требенище, Република Македония, страните се споразумяха да организират съвместни изложби посветени на този важен и интересен некропол. Първата изложба, ще се открие в Скопие, а втората и третата в Белград и София до 2022 г. С вече подписаните споразумения страните се споразумяха, че изложбата, посветена на некропола в Требенище, ще послужи като основа за бъдещ международен изследователски проект, в който ще бъдат включени и европейски научноизследователски институции и музеи.

© 2022 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн