BG / EN
Начало » Новини » Новини » Международна научна конференция „Гълъбово в Югоизточна Европа и отвъд: културни контакти и взаимодействия през III-II хил. пр. Хр.”
Международна научна конференция „Гълъбово в Югоизточна Европа и отвъд: културни контакти и взаимодействия през III-II хил. пр. Хр.”

18.10.2018

Международната научна конференция „Гълъбово в Югоизточна Европа и отвъд: културни контакти и взаимодействия през III-II хил. пр. Хр.” ще се проведе между 24 и 27 октомври 2018 г. в гр. Гълъбово. Конференцията е посветена на 30 години от началото на разкопките на селищна могила Гълъбово и е организирана от Историческия факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" в сътрудничество с АМ „Марица-Изток” – гр. Раднево и НАИМ при БАН, с подкрепата на Община Гълъбово. Основната цел на конференцията е да предизвика задълбочен диспут и обсъждане на широк кръг от въпроси, засягащи придобитата от Гълъбово информация и нейното значение за обществото през бронзовата епоха в Тракия и неговите взаимоотношения с далечни и по-близки култури. Темите засягат природните условия, селищните модели, икономиката, търговията и транспорта, хронологията, както и новите методи в изследването на артефактите. Цел на научния форум е и актуализиране на данните с тези от последните проучвания в региона и съседните територии, гарантирано с участието на широк кръг от специалисти – изявени учени и млади изследователи, активно работещи в България и съседните региони.

Сред участниците от България са редица изявени учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски", НАИМ при БАН, Нов български университет, специалисти-археолози от регионалните музеи с траен интерес към проблематиката на бронзовата епоха и с дългогодишен опит в теренните проучвания в Югоизточна България и по-специално в района на Марица-Изток. Като участници в конференцията са привлечени учени от над десет страни (Франция, Великобритания, Германия, Холандия, Гърция, Турция, Румъния, Белгия, Чехия и Япония).

За повече информация посетете уеб страницата на конференцията (http://galabovoconference2018.blogspot.com/2018/).

© 2023 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн