BG / EN
Начало » Новини » Новини » Представяне на книгата "Езически погребален обред в Средновековна България VII-IX век" с автор д-р Катя Меламед
Представяне на книгата "Езически погребален обред в Средновековна България VII-IX век" с автор д-р Катя Меламед

29.10.2018

Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) има удоволствието да Ви покани на представянето на книгата "Езически погребален обред в Средновековна България VII-IX век" с автор д-р Катя Меламед, издателство Шамбала. Книгата ще бъде представена от доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Представянето на книгата ще се проведе в Заседателната зала на НАИМ при БАН, София, пл. „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президентството) на 1 ноември 2018 г. (четвъртък) от 18.00 ч.

Трудът проследява етно-културните процеси в българското пред-християнско общество, факторите, които ги обусляват и модела на социална организация през VII – IX век. Основният емпиричен материал идва от ранносредновековните некрополи, известни от днешните български земи. Археологическите извори са представени в аналитичен каталог, който включва всички известни досега езически некрополи и е първи по рода си в българската литературата.

Обоснован е терминът Балканска култура за изследване на историческата и културната среда, в която се вписват некрополите и която влияе върху формирането на старобългарската култура. Изследван е географският фактор, изключително важен за развитието на социалните и културни процеси на Балканите. Прекомерното разнообразие от елементи и влияния, предизвикани от него, не е изгубило въздействието си и днес.

Представен е опит да се проследят събитията, които се случват на територията на днешна България през ранното средновековие. Разгледан е механизмът, по който се развива културата, съчетала в себе си поведението, практиките и традициите на разнородни по произход групи население, заселени по различно време и в различна среда на Балканите, за да се консолидират в единен народ през X век.


Издания
Интердисциплинарни изследвания
© 2019 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн