BG / EN
Начало » Новини » Новини » Откри се изложбата „Спасени съкровища на България“
Откри се изложбата „Спасени съкровища на България“

08.11.2018

На 6 ноември 2018 г. в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките (НАИМ при БАН) беше открита временна изложба „Спасени съкровища на България“. Тя е организирана съвместно от НАИМ при БАН и Министерството на вътрешните работи, с подкрепата на Министерството на културата на Република България и Столична община, и е част от събитията в програмата на Европейската година на културното наследство. Куратори на изложбата са гл. ас. д-р Камен Бояджиев и Кръстю Чукалев (НАИМ-БАН). Научната концепция и организация е дело на доц. д-р Христо Попов, гл. ас. д-р Камен Бояджиев, Кръстю Чукалев (НАИМ-БАН), главен инспектор Ангел Папалезов – началник сектор „Престъпления, свързани с културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Национална полиция” и главен инспектор Емил Александров – началник на сектор „Трафик на културни ценности” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Изложбата представя културни ценности, спасени през последните десетилетия от иманярство и нелегален трафик благодарение на действията на органите на МВР.

Изложбата се откри от доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН, в присъствието на официалните гости на откриването г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-н Младен Маринов, министър на вътрешните работи на Република България, г-жа Амелия Гешева, зам.-министър на културата на Република България, зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов, заместник-кметът на София по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. д-р Тодор Чобанов, дипломати, редица сегашни и бивши служители на службите на МВР, имащи заслуги в борбата за опазването на културно-историческото наследство, представители на чуждестранни културни институти в София и археологическата колегия.

Изложбата представя над 300 експоната от НАИМ при БАН и 18 музея в страната. Те илюстрират всички периоди в хилядолетната история на днешните български земи. Сред експонатите се открояват най-голямата известна досега колективна находка от медни брадви от втората половина на V-то хил. пр. Хр.; колективната находка от златни накити и бронзови предмети от средата на II-ро хил. пр. Хр.; коринтски шлем от края на VI в. пр. Хр.; колективна находка от златни накити от некропола на Месамбрия от средата на III в. пр. Хр.; теракотени женски фигури от некропол от III-II в. пр. Хр.; находка от I в. пр. Хр. – I в. сл. Хр. от 328 монети на тракийските владетели Реметалк I и Реметалк II; апликации за колесница от II в.; мраморна статуетка на Херакъл от II в. от римския град Рациария; накитното съкровище от благородни метали от XV-XVI в.; икони от Тревненската школа и от известния зограф Никола Образописов и много други.

Настоящата изложба стана възможна благодарение на приятелската подкрепа на редица археологически и исторически музеи в страната, които предоставят предмети, постъпили в техните фондове. Това са: НИМ, РИМ Благоевград, РИМ Видин, РИМ Враца, РИМ Кърджали, РИМ Кюстендил, Музей „Старинен Несебър“, РИМ Пазарджик, РИМ Перник, РИМ Плевен, РАМ Пловдив, ИМ Свищов, РИМ Силистра, РИМ Сливен, РИМ Смолян, РИМ София, РИМ Хасково и РИМ Шумен.

Широката хронологическа рамка на представените експонати, както и множеството музеи, които участват в изложбата, показват, че иманярството и унищожаването на културното ни наследство е повсеместен проблем и на иманярски набези са подложени не само обекти от класическата античност, римския период и средновековието, но и от праисторията.

За изложбата е издаден двуезичен каталог, на български и английски езици, който се състои от две части. В първата част са предствени с текстове археологическите обекти като сцени на криминални престъпления, войната срещу културно-историческото наследство, съсипването и поругаването на гробовете на нашите предци, ограбването на тракийските колесници, варварското унищожаване на древните селища и др. Автори на текстовете са Емил Александров, Веселин Игнатов, Камен Бояджиев, Галина Грозданова, Христо Попов и Кръстю Чукалев. Втората част е каталожна и в нея са представени, чрез обширни анотации и фотографии, всички експонати от изложбата.

Към изложбата има и филм, който можете да видите тук.

Интересни подробности за подготовката на новооткритата изложба "Спасени съкровища на България" съдържа филмът https://www.archaeologia-bulgarica.com/videos/rescued-treasures-of-bulgaria/

Изложбата „Спасени съкровища на България“ може да бъде посетена до 27 януари 2019 г. във Временна зала на Националния археологически музей.

© 2024 Национален археологически институт с музей при БАН | Уеб дизайн